Trening

Balans ploče i propriocepcija

January 19, 2019, Author: Fizio Tim

Balans ploče i propriocepcija

 

U svakodnevnom životu, mnoštvo aktivnosti koje obavljamo uključuje balans/ravnotežu koja je kontrolisana od strane proprioceptivnog sastava. Zajedničkim angažmanom slušnog aparata i nadražaja koje primamo preko oka, aktiviraju se receptori u zglobovima, mišićima i ligamentima što dalje dovodi do pokreta koji se izvodi u skladu sa prostornim i vremenskim preprekama.

 

U oblasti treninga i rehabilitacije, važnost proprioceptivnih vežbi, na raznim vrstama balansera, se prepoznala kao vrlo efikasna metoda koja dovodi do značajnog napretka u funkcionalnosti sportista, ali i rekreativaca. Ono što je osnovno i najbitnije jeste sigurnost pri primeni ove vrste vežbi. Pokreti koji se izvode bi trebalo da budu višezglobni, da se rade u više ravni, osnovni pokreti da se kombinuju uz specifične (u skladu sa sportom). Racionalnije se koristi snaga mišića, dok sva kretanja postaju usklađenija, pa je i rezultat toga, ustvari, prevencija nepredviđenih povreda koje su vrlo česte u širokom spektru sportskih grana.

Rekvizit koji se najčešće koristi sa ciljem razvoja ravnoteže/balansa i propriocepcije je balans ploča. U poslednjim godinama su prizvođači na tržištu plasirali veliki broj rekvizta ovog tipa: Bosu Ball, Balance Pad, Wobble Board, Stability Ball, Ciclone Balls, Rotation Discs, Bongo Board, Flexi-bar, Body Blade, itd.

zglob kolena meniskusi

Zglob kolena – meniskusi – opšti pojam/povreda/oporavak

Zglob kolena – meniskusi – opšti pojam/povreda/oporavak Zglob kolena u ...
Pročitaj
veđbe posle povrede - operacije MCL ili LCL

Zglob kolena – vežbe posle povrede/operacije MCL i LCL

Zglob kolena – vežbe posle povrede/operacije MCL i LCL Uz ...
Pročitaj
zglob kolena lcl mcl povreda

Zglob kolena – LCL i MCL – povreda

Zglob kolena – LCL i MCL - povreda Lateralni (lateral ...
Pročitaj