Fizioterapija, Pravilan razvoj dece, Program za decu

Bol u kolenu u fazi odrastanja

January 30, 2019, Author: Fizio Tim

Bol u kolenu u fazi odrastanja

 

Često, usled, ubrzanog rasta, dolazi do problema sa kolenima kod dece, jer se dešava neusklađen razvoj kostiju,  mišića i vezivnih tkiva (npr. usporen razvoj m.quadricepsa u odnosu na butnu kost). Tegobe ove vrste  se mogu pojaviti veoma rano od 3-10 godine (blizu petine dece širom sveta je obuhvaćeno ovim zdravstvenim fenomenom), ali i u toku najintezivnijeg rasta i sazrevanja (12-14 godina) kod dečaka koji se bave sportom.

Bol je najzastupljeniji u predelu gornjeg dela potkolenice i javlja se kada, u adolescenciji, deca naglo izrastu, ali to nije opšte pravilo koje obuhvata svu decu (kod devojčica se ređe javlja). Dolazi do istezanja ligamenta, što dovodi do lokalne upale i pojave bola. Sportovi u kojima dominira veliki broj skokova, brze promene pravca, najčešće uzrokuju simptome koji odgovaraju ovom problemu. To su košarka, odbojka, tenis, fudbal.

 

Dati simptomi, iako su intenzivni, nisu opasni, već decu treba podsticati da i dalje učestvuju u sportskim aktivnostima kako bi formirali još jaču muskulaturu i kako bi ti bolovi, vremenom, nestali. Naravno, za sve je potrebno određeno vreme i kvalitetan rad na saniranju istih.

Fizioterapija, u velikoj meri, može da pomogne u oporavku i sprečavanju nelagodnosti koja je uzrokovana ovim fenomenom biologije čoveka. Potpun oporavak se očekuje nakon završetka rasta i razvoja koštano-mišićnog sistema.

Ova pojava je poznata i kao Ozgud-Šlaterova bolest.

Tendinitis

Tendinitis

Tendinitis – bolna promena koja se rešava kvalitetnim oporavkom Tendinitis ...
Pročitaj
Značajnost testiranja u treningu

Značajnost testiranja u treningu

Značajnost testiranja u treningu sportista, ali i rekreativaca Mnogobrojna dostignuća ...
Pročitaj
Delegacija Fudbalskog saveza Beograda

Naš novi partner – Fudbalski savez Beograda

Fudbalski savez Beograda novi partner FIZIO TIMA Delegacija Fudbalskog saveza ...
Pročitaj
Loading...