Carski rez, Ožiljci, vesti

Carski rez i drugi oblici ožiljaka – tretman Indibom

August 24, 2019, Author: Fizio Tim

Carski rez i drugi oblici ožiljaka – tretman Indibom

Carski rez

Carski rez je operativni, porođajni zahvat kojim se kroz rez na stomaku i materici dete rađa. Zahvat je, najčešće, hitan usled komplikacija gde su u pitanju životi majke ili bebe. Međutim, ovakvi zahvati se planiraju i usled fizičkih zdravstvenih prepreka, ali i psiholoških – usled velikih bolova.

Zahvat se izvodi u opštoj ili lokalnoj (spinalnoj/epiduralnoj) anesteziji. Nekada su se radili uzdužni rezovi od nivoa ispod pupka do pubične kosti, dok su danas, najčešće, rezovi u bikini zoni. Rez se sprovodi od nivoa kože, preko fascije i samog tela mišića, a potom se pravi drugi rez na materici kroz koji beba izlazi iz stomaka.

Na žalost, kod dosta žena su ostali veći rezovi i promene zbog lošeg srastanja ožiljaka u vidu keloida, a kod nekih je došlo i do narušavanja posture tela zbog slabosti same muskulature.

pre terapije Indibom

Kao jedna od novijih metoda oporavka na svim pomenutim nivoima kože, podkožnog tkiva, samih mišića i fascije, izuzetan uspeh pokazuje Indiba. Interesantna je činjenica da ne postoje kontraindikacije za primenu tretmana Indibom usled ginekoloških krvarenja, slabe muskulature i kod propratnih problema vezanih za probavu i limfni sistem.

Benefit je početi sa tretmanom Indibe u što ranijem periodu nakon operacije zbog sprečavanja komplikacija.

Ako se uzme u obzir da, nakon zahvata, majka između 4-7 dana izlazi iz bolnice, a konci se skidaju, najčešće 7-og (ili 10-og) dana, ne bi bilo kontraindikovano da se odmah počne sa tretmanom. Međutim, po procenama, žena normalno funkcioniše posle 4-te nedelje (potpuno samostalno 6-te nedelje), pa se ostavlja mogućnost izbora kada će da se počne sa tretmanom.

U akutnoj fazi ožiljaka (bilo kojih) na regiji stomaka, može se početi nakon otpuštanja iz bolnice. Ukoliko konci još uvek postoje, tretira se bliska regija ožiljka (ne sam rez) i kompletna regija stomaka pri čemu se prati smer kazaljke na satu (probavni sistem) i dreniranje limfe istim što, automatski, poboljšava prokrvljenost samog ožiljka i vrši detoksikaciju regije. Na takav način se onemogućava stvaranje keloidnih naslaga i nefunkcionalnost samog ožiljka, što je izuzetno bitno za nastavak oporavka.

nakon terapije Indibom

Hronične faze ožiljaka zahtevaju više tretmana jer se radi o formiranom ožiljnom tkivu. Regija stomaka je izuzetno specifična i mnogi poseduju bojazan zbog tretmana na pomenutoj regiji, ali Indiba poseduje specifičnost u tome što radio-talasi sami pronalaze oštećene puteve i biostimulacijom podstiču regeneraciju narušenih svih pomenutih slojeva (kože, mišića, fascije), ali i u akutnoj fazi bez velike toplote, pa samim tim ne postoji bojazan od većih ginekoloških krvarenja i drugih predrasuda.

Kod hroničnih oblika (1.5-2 godine nakon carskog reza) uz Indibu je moguće sprovoditi i vežbe za jačanje muskulature stomaka i na taj način su rezultati izuzetno vidljivi (isto može da se primenjuje i kod narušenih fascija u višim nivoima stomačnih mišića).

nakon terapije Indibom

Kako Indiba ima efekat i na sve druge oblike ožiljaka u koje, inače, spadaju i strije koje su posledica pucanja elastičnih i kolagenih vlakana prilikom naglog porasta u predelu stomaka, bedara, gluteus – očekivano je zašto daje vidne rezultate u domenu estetike. 

Indiba zbog stimulacije ima pozitivno dejstvo na regeneraciju ožiljaka, poboljšava atrofiju samih mišića i kože, povećava hidratantnost iste, ublažava vidljivost kapilara, strija, a o svemu tome u nekim narednim člancima.

zglob kolena meniskusi

Zglob kolena – meniskusi – opšti pojam/povreda/oporavak

Zglob kolena – meniskusi – opšti pojam/povreda/oporavak Zglob kolena u ...
Pročitaj
veđbe posle povrede - operacije MCL ili LCL

Zglob kolena – vežbe posle povrede/operacije MCL i LCL

Zglob kolena – vežbe posle povrede/operacije MCL i LCL Uz ...
Pročitaj
zglob kolena lcl mcl povreda

Zglob kolena – LCL i MCL – povreda

Zglob kolena – LCL i MCL - povreda Lateralni (lateral ...
Pročitaj