Program za decu, Trening, Zdravlje dece

Deca u sportu – rast i razvoj – specifičnosti sa aspekta fizioterapeuta

August 2, 2019, Author: Fizio Tim

Deca u sportu – rast i razvoj – specifičnosti sa aspekta fizioterapeuta

vezbe za decu

Sport je, mnogo puta dokazano, zdrav način psihofizičkog razvoja. Međutim, koliko je opštoj populaciji poznato kako pravilno decu usmeriti na određeni sport i kakva je funkcija određene fizičke aktivnosti u nekom uzrasnom periodu za dete?

Sve češće su ciljevi bavljenja dece sportom pogrešno usmereni, pa su osnovni ciljevi razvoja premešteni da budu sekundarni, a rezultat u sportu nešto što je primarno. Put do ostvarivanja željenih rezultata je, često, trnovit jer deca bivaju podvrgnuta trenažnim opterećenjima koja su nekarakteristična za njihov uzrast i sposobnosti, pa često dolazi do povreda. Faza odrastanja i razvoja može da bude veoma komplikovan proces.

U toku rasta, mladi doživljavaju promenu mišićne i koštane strukture što dodatno predstavlja stres na njihove zglobove i, takođe, menja njihovu koordinaciju, ravnotežu, propriocepciju i fleksibilnost. Kako bi se adekvatno propratio mišićno-skeletni razvoj, preporuka je da se uključi fizioterapeut u trenažni proces deteta.

Uloga fizioterapeuta u sportskom putovanju dece je da se prema njima ponaša prijateljski, pozitivno i ohrabrujuće. Uz sjajne komunikacione veštine, usluga koja se pruža treba da bude na visokom nivou stručnosti, što se može pronaći u prostorijama Fizio tim-a.

Fizioterapeuti rade zajedno sa mladim sportistima koji su veoma pasionirani i predani sportu u kom učestvuju. Od plivanja, tenisa, fudbala, košarke, odbojke, deca prolaze veoma intenzivne treninge koji su prezahtevni za telo koje je u fazi razvoja. Pored predanosti dece određenom sportu, veoma je bitna uloga roditelja u periodu treninga mladih sportista, jer samo u saglasnosti i dogovoru sa trenerima mogu da se spreče povrede i veliki stres na telo uz sugerisanje za pravilno vežbanje, kroz posturalnu analizu, ali i oporavak.

Ako se desi povreda (koja može da bude sastavni deo sportske karijere), fizioterapeut kreira plan rehabilitacije koji lečI i jača celo telo kako bi se umanjio rizik od nekih ponovnih povreda. Uglavnom se radi 1:1 sa terapeutom-trenerom, ali su primenjive metode timskog rada gde su prisutni i glavni treneri sporta u kom su deca.

Mislite o svom detetu na pravi način, jer sport je za pravilan razvoj uz sve biološke, fiziološke i motoričke zakonitosti, a ukoliko je dete talentovano i uz to želi da vežba i uporno je, potrebna je samo vaša podrška u svim aspektima, pravilno usmerenje i rezultati će doći.

zglob kolena meniskusi

Zglob kolena – meniskusi – opšti pojam/povreda/oporavak

Zglob kolena – meniskusi – opšti pojam/povreda/oporavak Zglob kolena u ...
Pročitaj
veđbe posle povrede - operacije MCL ili LCL

Zglob kolena – vežbe posle povrede/operacije MCL i LCL

Zglob kolena – vežbe posle povrede/operacije MCL i LCL Uz ...
Pročitaj
zglob kolena lcl mcl povreda

Zglob kolena – LCL i MCL – povreda

Zglob kolena – LCL i MCL - povreda Lateralni (lateral ...
Pročitaj