Fizioterapija, Kineziterapija, Sportska medicina, vesti

Donji ukršteni sindrom

July 24, 2019, Author: Fizio Tim

DONjI UKRŠTENI SINDROM

Donji ukršteni sindrom

Donji ukršteni sindrom je poremećaj posture donjeg dela leđa koji je nastao usled mišićnog disbalansa. Učestalost ovog sindroma je danas veoma velika zbog sedentarnog načina života. Smatra se da bol u leđima ima čak 80% ljudi.

Glavni uzrok pojave ovog sindroma je učestalo sedenje. Zbog toga se skraćuju fleksori kuka i mišići zadnje lože, a povećava se lumbalna krivina i inklinacija karlice i dolazi do slabljenja mišića glutealne regije i prednje-bočnog trbušnog zida.

Donji ukršteni sindrom predstavlja karakterističan obrazac koji je opisao čuveni profesor Janda. Postoje dve dijagonale. Jednu čine skraćeni i hipertonični mišići: iliopsoas, rectus femoris, quadrates lumborum, TFL, a dijagonalu inhibiranihi oslabljenih mišića čine trbušni i glutealni mišići.

Donji ukršteni sindrom

Optimalni protokol oporavka u početku se bazira na testovima standardnih amplituda. Teži se dostizanju standardne dužine i putanje pokreta u svim amplitudama. Zatim, sledi protokol jačanja ili trening oslabljenih/inhibiranih mišića i mišićnih grupa. Povećava se otpor,  mišićna masa i definicija, tako što povećavamo opterećenje, broj ponavljanja i serija u skladu sa individualizovanim ciljevima. Neophodno je pratiti redovan program istezanja da bi različite mišićne grupe očuvale svoju dužinu u mirovanju.

zglob kolena meniskusi

Zglob kolena – meniskusi – opšti pojam/povreda/oporavak

Zglob kolena – meniskusi – opšti pojam/povreda/oporavak Zglob kolena u ...
Pročitaj
veđbe posle povrede - operacije MCL ili LCL

Zglob kolena – vežbe posle povrede/operacije MCL i LCL

Zglob kolena – vežbe posle povrede/operacije MCL i LCL Uz ...
Pročitaj
zglob kolena lcl mcl povreda

Zglob kolena – LCL i MCL – povreda

Zglob kolena – LCL i MCL - povreda Lateralni (lateral ...
Pročitaj