Fizioterapija, Kineziterapija, Sportska medicina, vesti

Donji ukršteni sindrom

July 24, 2019, Author: Fizio Tim

DONjI UKRŠTENI SINDROM

Donji ukršteni sindrom

Donji ukršteni sindrom je poremećaj posture donjeg dela leđa koji je nastao usled mišićnog disbalansa. Učestalost ovog sindroma je danas veoma velika zbog sedentarnog načina života. Smatra se da bol u leđima ima čak 80% ljudi.

Glavni uzrok pojave ovog sindroma je učestalo sedenje. Zbog toga se skraćuju fleksori kuka i mišići zadnje lože, a povećava se lumbalna krivina i inklinacija karlice i dolazi do slabljenja mišića glutealne regije i prednje-bočnog trbušnog zida.

Donji ukršteni sindrom predstavlja karakterističan obrazac koji je opisao čuveni profesor Janda. Postoje dve dijagonale. Jednu čine skraćeni i hipertonični mišići: iliopsoas, rectus femoris, quadrates lumborum, TFL, a dijagonalu inhibiranihi oslabljenih mišića čine trbušni i glutealni mišići.

Donji ukršteni sindrom

Optimalni protokol oporavka u početku se bazira na testovima standardnih amplituda. Teži se dostizanju standardne dužine i putanje pokreta u svim amplitudama. Zatim, sledi protokol jačanja ili trening oslabljenih/inhibiranih mišića i mišićnih grupa. Povećava se otpor,  mišićna masa i definicija, tako što povećavamo opterećenje, broj ponavljanja i serija u skladu sa individualizovanim ciljevima. Neophodno je pratiti redovan program istezanja da bi različite mišićne grupe očuvale svoju dužinu u mirovanju.

Prednji ukršteni ligamenti povreda i oporavak

Prednji ukršteni ligamenti (Anterior Cruciate Ligament – ACL) – povreda – oporavak

Prednji ukršteni ligamenti (Anterior Cruciate Ligament – ACL) – povreda ...
Pročitaj
prednje ukršteni ligamenti

Zglob kolena, prednje ukršteni ligament – povreda

Zglob kolena, prednje ukršteni ligament – povreda Prednje ukršteni ligament ...
Pročitaj
zglob kolena vezbe prevencije

Zglob kolena – vežbe prevencije od povreda

Zglob kolena – vežbe prevencije od povreda Ciklus tekstova u ...
Pročitaj