Trening

Foam roler

January 19, 2019, Author: Fizio Tim

Foam roler – magični rekvizit koji pospešuje produktivnost mišića

 

Samoopuštanje mišićne fascije podrazumeva delovanje na miofascijalni kompleks uz pomoć pomagala, bez terapeuta. Metoda zbog svoje jednostavnosti, nasuprot ograničenim naučnim dokazima, ima široku primenu u rehabilitaciji i sportu.

 

Foam roler i teniska loptica su rekviziti koji se primenjuju kao pomagala za opuštanje mišićne fascije. Dostupni su roleri različitih dimenzija i sastava.

 

Prilikom aplikacije foam rolera, koristi se sopstvena težina kako bi se izvršio pritisak na meka tkiva, dok se promenom položaja na samom roleru, omogućava tretiranje radzličitih područja na telu.

Naučno je dokazano da miofascijalno samoopuštanje penastim rolerom povećava fkesibilnost, umanjuje osećaj zamora, ubrzava oporavak mišića, smanjuje osećaj bola i nema negativnog uticaja na motoričke sposobnosti.

 

Kako je upotreba ovog rekvizita jedna od najzastupljenih aktivnosti na treningu kod sportista, ali i kod rekreativaca, važno je naglasiti da se nikada ne treba zadržati samo na ovakvoj vrsti uvođenja u vežbanje, već, pored klasičnog  (dinamičkog) zagrevanja na početku i (statičkog) istezanja na kraju treninga, uvrstiti i foam roler.

zglob kolena meniskusi

Zglob kolena – meniskusi – opšti pojam/povreda/oporavak

Zglob kolena – meniskusi – opšti pojam/povreda/oporavak Zglob kolena u ...
Pročitaj
veđbe posle povrede - operacije MCL ili LCL

Zglob kolena – vežbe posle povrede/operacije MCL i LCL

Zglob kolena – vežbe posle povrede/operacije MCL i LCL Uz ...
Pročitaj
zglob kolena lcl mcl povreda

Zglob kolena – LCL i MCL – povreda

Zglob kolena – LCL i MCL - povreda Lateralni (lateral ...
Pročitaj