Ishrana, Trening

Ishrana kroz osnovne elemente

January 30, 2019, Author: Fizio Tim

Ishrana kroz osnovne elemente

 

Sve što unosimo u organizam u vidu hrane i pića, sastoji se od nutrijenata (makronutrijenti, mikronutrijenti) ili hranljivih materija. Makronutrijente čine proteini, ugljeni hidrati i masti, dok u mikronutrijente spadaju vitamini i minerali.

Protein je zaslužan za veoma važne procese u organizmu – oporavak i rast, čini strukturu kose, noktiju, kože.. Neophodno je da se svaka ishrana sastoji od optimalnog unosa proteina od 0.8-1.5g po kg telesne težine, osim u nekim vrstama sporta gde se zahtevaju mnogo veće količine.

Ugljeni hidrati čine energetski deo nutrijenata koje čovek konzumira. Postoje prosti i složeni ugljeni hidrati, pa je i vreme konzumiranja različito u odnosu na doba dana,  period oko treninga.. Opšte su smernice da se biraju namirnice koje sadrže složene ugljene hidrate (respektivno – namirnice od celog zrna žitarica..), jer je korišćenje energije iz ovih izvora dugotrajnije. Naravno, ako se bira između ugljenih hidrata u vidu slatkiša i voća, kao prostih šećera, uvek je preporuka za voće – zdraviji izbor.

 

Mast poboljšava ukus i usporava varenje hrane, što sprečava prerani osećaj gladi nakon jela. Osim što daje energiju, mast je važan izvor vitamina A, D, E i K i esencijalnih masnih kiselina koje organizam ne može sam da proizvede. Prosečan unos masti bi trebao da bude 1g po kg telesne težine, od toga maksimum 30% zasićenih masti.

U današnje vreme, mnogo se govori o dijetama i o redukciji masti u ishrani, čak u tolikoj meri da mnogi ljudi smatraju da bi masti trebalo potpuno izbegavati, jer su loše po naše zdravlje. Naravno, ne bi bilo poželjno razmišljati na takav način, jer one osiguravaju normalno funkcionisanje organizma, učestvuju u izgradnji i održavanju strukture ćelija, kao i sintezi nekih hormona.

P-DTR metoda

Jednostavno „buđenje“ disfunkcionalnih receptora – „P-DTR metoda“

Jednostavno „buđenje“ disfunkcionalnih receptora – „P-DTR metoda“ P-DTR je metoda ...
Pročitaj
Beogradski maraton

Konferencija povodom 32. Beogradskog maratona

Konferencija za novinare povodom 32. Beogradskog maratona U Skupštini grada ...
Pročitaj
zdrave navike

Naučite decu zdravim navikama

Dobrim navikama ka zdravijoj budućnosti dece Sedenje za računarom, svakodnevno ...
Pročitaj
Loading...