Ishrana, Trening

Ishrana kroz osnovne elemente

January 30, 2019, Author: Fizio Tim

Ishrana kroz osnovne elemente

Ishrana kroz osnovne elemente

Sve što unosimo u organizam u vidu hrane i pića, sastoji se od nutrijenata (makronutrijenti, mikronutrijenti) ili hranljivih materija. Makronutrijente čine proteini, ugljeni hidrati i masti, dok u mikronutrijente spadaju vitamini i minerali.

Protein je zaslužan za veoma važne procese u organizmu – oporavak i rast, čini strukturu kose, noktiju, kože.. Neophodno je da se svaka ishrana sastoji od optimalnog unosa proteina od 0.8-1.5g po kg telesne težine, osim u nekim vrstama sporta gde se zahtevaju mnogo veće količine.

Ugljeni hidrati čine energetski deo nutrijenata koje čovek konzumira. Postoje prosti i složeni ugljeni hidrati, pa je i vreme konzumiranja različito u odnosu na doba dana,  period oko treninga.. Opšte su smernice da se biraju namirnice koje sadrže složene ugljene hidrate (respektivno – namirnice od celog zrna žitarica..), jer je korišćenje energije iz ovih izvora dugotrajnije. Naravno, ako se bira između ugljenih hidrata u vidu slatkiša i voća, kao prostih šećera, uvek je preporuka za voće – zdraviji izbor.

Mast poboljšava ukus i usporava varenje hrane, što sprečava prerani osećaj gladi nakon jela. Osim što daje energiju, mast je važan izvor vitamina A, D, E i K i esencijalnih masnih kiselina koje organizam ne može sam da proizvede. Prosečan unos masti bi trebao da bude 1g po kg telesne težine, od toga maksimum 30% zasićenih masti.

U današnje vreme, mnogo se govori o dijetama i o redukciji masti u ishrani, čak u tolikoj meri da mnogi ljudi smatraju da bi masti trebalo potpuno izbegavati, jer su loše po naše zdravlje. Naravno, ne bi bilo poželjno razmišljati na takav način, jer one osiguravaju normalno funkcionisanje organizma, učestvuju u izgradnji i održavanju strukture ćelija, kao i sintezi nekih hormona.

Vezbe za gornji deo tela - zene

Kompleks vežbi za gornji deo tela – za žene

Kompleks vežbi za gornji deo tela – za žene Često ...
Pročitaj

Ravna stopala – uočite na vreme i obezbedite pravilan razvoj svom detetu

Ravna stopala – uočite na vreme i obezbedite pravilan razvoj ...
Pročitaj
indiba day

Sports injuries – Indiba Day Belgrade

Sports injuries - Indiba Day Belgrade Proteklog vikenda, 28.9., u ...
Pročitaj
Loading...