ELEKTROTERAPIJA

…je model električne struje koji se primenjuje u terapijske svrhe.

Najčešće primenjivane elektroterapije su:

TENS

“Transcutaenous electrical nerve stimulation” je najprimenjivaniji metod elektroterapije; aplikuje se direktno na mesto koje je bolno – vrat, ramena, leđa; potom, primenu nalazi kod raznih distorzija, kontuzija, reumatskih oboljenja.

IFC

“Interferential current” najprimenjivije su kod ortopedskih bolesti, reumatskih oboljenja, kod paralize, itd.

PEMF

“Pulsed electromagnetic field therapy” magnetna terapija – koristi se za smanjenje bola, smanjuje otok, zapaljenje, utiče na zarastanje rana, preloma kostiju, povreda; aplikuje se lokalno kako bi se izbegao sporedni efekat na druge sisteme u telu i to preko gipsa, kroz odeću; primenjuje se kod kontuzija, fraktura, istegnuća mišića, kod reumatskih bolesti, osteoporoze, neuralgije, kod stanja nakon operacije diskus hernije, kod kipertenzija, hipotenzija.

GV

“Galvanic stimulation” izaziva hipermiju u koži i tkivima i smanjuje bol; primenjuje se kod artroza, artritisa, burzitisa, tendinitisa, neuralgija, distorzija, distenzija, kod cervikalnog, lumbalnog sindroma, kod pareza i paraliza.

COMPEX

“Terapija Compex aparatima” … na ovaj način se vrši elektrostimulacija mišića, tj. stimulacija mišićnih vlakana pomoću električnih impulsa koji se prenose preko elektroda.

… mnoštvo različitih “Compex” programa preko broja impulsa u sekundi, dužine trajanja kontrakcija, trajanja faze mirovanja, ukupnog trajanja programa, omogućavaju da se pokrenu različite mišićne grupe. U zavisnosti od potreba pacijenta, određuje se odgovarajući Compex program (jačanje mišića, drenaža, relaksacij, program sa smanjenje i uklanjanje bola).

Najbolji efekat, elektroterapija postiže u sudejstvu sa:

KRIOTERAPIJA

… to je oblik termoterapije koja se aplikuje lokalno. Za hlađenje se, najčešće, koristi led – glavni efekat krioterapije je smanjenje metabolizma tkiva. Ova vrsta terapije smanjuje bol, ublažava spazam mišića, efektivno utiče na receptore i nervna vlakna. Nalazi primenu kod povreda ligamenata, kod otoka, sportskih povreda, kod uganuća, udaraca, preloma, artroza, artritisa, reumatskih oboljenja.

KIROPRAKTIKA

… spada u manipulativne tehnike koje su priznate u medicini kao integrativne, iako se u toku prošlog veka dosta spekulisalo da li je ova tehnika bezbedna po pacijente. Bezbednost je na prvom mestu kada je reč o ovoj tehnici, jer je u našem centru sprovode školovani stručnjaci. Najčešće se primenjuje kod problema sa kičmom (vratni, grudni, lumbalni deo) i kao posledicu tretmana ima za rezultat izuzetno smanjenje napetosti i bola određene regije nakon tretiranja

ULTRAZVUK

… podrazumeva direktno usmeravanje zvučnih talasa na oštećeno područje kako bi se ubrzao oporavak, pa se može reći da se deluje i kao mikromasaža. Primenjuje se kod bolova u vratnom i lumbalnom delu kičme, kod povreda zglobova.. Prednost ove vrste terapije u odnosu na ostale je u tome što prodire duboko u tkivo i absorbuje se u ligamentima i tetivama.

LASER

… terapija laserom ima veoma efektan uticaj na zarastanje potkožnog tkiva i podrazumeva tretman koji je ciljano potrebno tretirati – smanjuje akutni i hronični bol, mišićni spazam. Koristi se kod svih stanja koja izazivaju bol, kod sportskih povreda, tetiva, ligamenata, otvorenih rana koje sporo zarastaju, kod bolova u vratnom i lumbalnom delu kičme.

ROBOT TERAPIJA

… predstavlja bezbolnu i bezbednu vrstu rehabilitacije (primenjuje se u oporavku vrata, ramena, lakta, kuka, kolena, kičme… – odmah posle povrede, operacije, skidanja gipsa, imobilizacije…)

SCROTCH METODA

… bez obzira koji je uzrok nastanka skolioza, cilj Schroth tretmana je uvek isti: sprečavanje i usporavanje progresije krivine, stabilizacija kičme u sve tri dimenzije kao i vraćanje posturalnog balansa čime se smanjuje ili otklanja bol uzrokovan lošom posturom. Schroth metodom se vrši uspostavljanje statičko-dinamičke posturalne kontrole i stabilnosti. Kako bi se sprečio proces progresije krivine i kako bi se izbegla operacija, neophodno je smanjiti asimetrično opterećenje kičme dovodeći telo u balans.  Prednost ove metode je ta da se svakodnevnim vežbanjem može uticati na skoliozu bez obzira na godine, pri čemu se povećava disajni kapacitet i kvalitet života.

NEUROKINETIC THERAPY (NKT)

… predstavlja primenu funkcionalne anatomije, neurofiziologije i motorne kontrole pri dijagnostici loših obrazaca pokreta u kontrolnom – motornom centru mozga. Ova jedinstvena tehnika sadrži manuelno-mišićne testove pomoću kojih se otkriva mišić koji je neaktivan i onaj mišić koji vrši kompenzaciju umesto njega. Ono što je drugačije u odnosu na ostale tehnike, NKT pronalazi uzroke stanja u kom se nalazite, pa se individualnim pristupom vrši obnova pravilnih obrazaca pokreta.

KINESIO TAPING

… je terapeutska metoda koja je široko primenjiva. Procedurom postavljanja kinezi traka, omogućava se puno pokretanje mišića – ubrzava se lečenje, smanjuje se bol u mišićima, smanjuje se otok, ubrzava se protok krvi.. Aplikacijom traka na mišić ili bolno mesto vrši se smanjenje pritiska i dekompresija senzornih receptora što doprinosi umanjenju bola.

TEKAR THERAPY

… je jedan od savremenijih načina lečenja povreda koji aktivira prirodne procese oporavka tela. Prema mnogobrojnim iskustvima do sada, tretmani ovim aparatom umanjuju bolna stanja mnogo brže u odnosu na druge aparate. Koristi se u toplom i hladnom modu u zavisnosti od potreba pacijenta i samog efekta tretmana. Primena Tekara je kod: bolnih stanja u cervikalnoj regiji, lumbalnoj regiji, bola u ramenu, kod ruptura mišića, bola u kolenu, bola u stopalu.

DEEP OSCILATION THERAPY (HIVAMAT)

predstavlja terapiju dubokim elektrostatičkim oscilacijama koje omogućavaju potpuno zarastanje mekih, hrskavičavih, ali i koštanih struktura. Ovo je neinvazivna metoda koja svojom aplikacijom utiče na smanjenje bola, crvenila, ubrzava proces zarastanja rana, poboljčava se elastičnost tkiva, ima dobar efekat protiv upale, itd.

P-DTR (PROPRIOCEPTIVE DEEP TENDON REFLEX)

… je metoda koja identifikuje disfunkcionalne receptore koji daju informacije mozgu i restartuje ih slično ponovnom pokretanju računara. Neki od ovih disfunkcionalnih receptora mogu slati signale bola u vaš mozak kada zapravo ne postoji bol, pretnja ili opasnost za vaše telo. P-DTR može resetovati ove receptore i eliminisati bol u telu i obnoviti usklađenost sa disfunkcionalnim strukturama u telu, slično kiropraktičarskom prilagođavanju bez ikakvog oblika manuelne manipulacije. Promene disfunkcionalnih receptora mogu eliminisati kratkotrajne bolove ili hronične probleme kao što su bol u donjem delu leđa, išijadikus, bol u ramenu, kolenu i kuku.

ERGON I.A.S.T.M. (INSTRUMENT ASSISTED SOFT TISSUE MOBILISATION)

… predstavlja savremenu terapeutsku tehniku koja se koristi za tretman neuro-muskuloskeletnih patologija. Bazirana je na miofascijalnoj meridijan teoriji koja je prvi put opisana od strane Tomasa Majersa i Ide Rolf. Tehnika se primenjuje u procesu mobilizacije mekih tkiva, fascije, kao i u otklanjanju adhezija i opuštanju ožiljnog tkiva. Veoma utiče na rad mikrocirkulacije koja dovodi do brže regeneracije oštećenih tkiva. Veliku primenu ima u kineziterapijskim procedurama, jer dovodi do povećanja obima pokreta u zglobovima, povećanja elastičnosti tkiva, smanjuje bol, ali i ubrzava apsorpciju otoka i edema. Ova tehnika zauzima posebno mesto u rehabilitaciji profesionalnih sportista, kao i u njihovom oporavku. Procedura se izvodi uz pomoć posebno kreiranih alata različitih oblika koji olakšavaju proces izvodjenja same tehnike.

INDIBA ACTIV

… Activ CT9 je aparat koji ubrzava oporavak do 10 puta, uz veliku preciznost, kontrolu i funkcionalnost. Ubrzava oporavak prilikom: povreda na radu, trauma, hematoma, kontuzija, uganuća, ruptura misica, preloma i post-operativnih tretmana. Koristi se i u fizikalnoj terapiji i to za: opuštanje mišića, pripremu za trening, prevenciju povreda, smanjivanje mišićnog umora. Pored osnovne funkcije, aparat ima mogućnost dodavanja posebnih nastavaka (Indiba fascija) koji služe za mobilizaciju fascija mišića čime se doprinosi povećanju obima pokreta.

KINETIC FLOSSING

… predstavlja inovativnu terapijsku tehniku koja koristi kompresivne bandaže izrađene od posebnih gumenih i elastičnih traka. Terapeut aplikuje jaku kompresivnu bandažu na mesto bola i problema, prilikom čega dolazi do aktivacije cirkulacije u mišićima i poboljšanje biomehanike pokreta u zahvaćenoj regiji. Ova tehnika se često koristi u kombinaciji sa drugim terapeutskim tehnikama kao sto su pasivni i aktivni pokret, tehnike mobilizacije i vežbe niskog intenziteta. Uz ovu tehniku se često koriste posebno kreirani alati koji omogućujavaju rad sa adhezijama, kao i restrikciju određenih regija, ukoliko je to potrebno. Ima veliku primenu u rehabiitaciji sportista, ali i kao pomoćno sredstvo u kineziterapijskim procedurama. Kinetic flossing može da se koristi i kao korektivna bandaža kod stanja koja to dozvoljavaju. Tehnika se najčešće koristi za povećanje obima pokreta u zglobovima, opuštanje kontraktura, apsorpcije edema i hematoma, a veliku primenu je našla i kod ubrzane hipertrofije mišića (blood flow restriction).

MASAŽA

… primenom odgovarajućih tehnika masaže, posebno dobri rezultati se postižu kod lečenja akutnih i hroničnih bolova u mišićima i zglobovima (najčešće u vratnom i lumbalnom delu); neke tehnike masaže se primenju u oporavku nakon povreda i operacija; efekat relaksacije postiže ublažavanje i eliminisanje simptoma hroničnog umora, stresa, depresije i ostalih psiho-fizičkih stanja… (relaks masaža, terapeutska masaža, aparaturna limfna drenaža, sportska masaža, jumeiho masaža, manuelna limfna drenaža…)

MANUELNA LIMFNA DRENAŽA

… u svom terapijskom postupku, pored otvaranja i pražnjenja limfnih čvorova, ima i posebne masažne hvatove od kojih je jedan „gusenica“ koja istovremeno ima tri efekta – laganim pritiskom se otvara limfni čvor, vibracijom podstiče protok, a dlanom se vrši potiskivanje ka limfnim čvorovima. Limfna drenaža se primenjuje:

  • pri oticanju nogu, kod tzv., teških nogu“ kada se javlja povećano opterećenje nakon putovanja, sportskih aktivnosti, sedenja, stajanja;
  • za jačanje imuniteta organizma;
  • u sportskoj medicini – drenaža pre i posle sportskih aktivnosti, kao prevencija zamora mišića, dovodi do brže eliminacije mlečne kiseline;
  • kao terapija nakon operativnih zahvata – ubrzava regeneraciju tkiva, smanjuje otok, bol, napetost, skraćuje period oporavka.

ORTOPEDSKI ULOŠCI

… u svakom trenutku možete proveriti anatomsku strukturu vašeg stopala i vrlo lako rešiti problem sa bolom koji je, često, jedan od uzroka lošeg držanja celog tela. Sarađujemo sa stručnjacima koji su provereni u oblasti izrade anatomskih uložaka za svakog ponaosob. Ovakva vrsta uložaka je izuzetno preporučljiva za sportiste, jer se na takav način, rasterećenjem mišića, tetiva i zglobova, smanjuje rizik od povreda do koje može doći usled prevelikih napora.