ELEKTROTERAPIJA

…je model električne struje koji se primenjuje u terapijske svrhe.

Najčešće primenjivane elektroterapije su:

TENS

“Transcutaenous electrical nerve stimulation” je najprimenjivaniji metod elektroterapije; aplikuje se direktno na mesto koje je bolno – vrat, ramena, leđa; potom, primenu nalazi kod raznih distorzija, kontuzija, reumatskih oboljenja.

IFC

“Interferential current” najprimenjivije su kod ortopedskih bolesti, reumatskih oboljenja, kod paralize, itd.

PEMF

“Pulsed electromagnetic field therapy” magnetna terapija – koristi se za smanjenje bola, smanjuje otok, zapaljenje, utiče na zarastanje rana, preloma kostiju, povreda; aplikuje se lokalno kako bi se izbegao sporedni efekat na druge sisteme u telu i to preko gipsa, kroz odeću; primenjuje se kod kontuzija, fraktura, istegnuća mišića, kod reumatskih bolesti, osteoporoze, neuralgije, kod stanja nakon operacije diskus hernije, kod kipertenzija, hipotenzija.

GV

“Galvanic stimulation” izaziva hipermiju u koži i tkivima i smanjuje bol; primenjuje se kod artroza, artritisa, burzitisa, tendinitisa, neuralgija, distorzija, distenzija, kod cervikalnog, lumbalnog sindroma, kod pareza i paraliza.

COMPEX

“Terapija Compex aparatima” … na ovaj način se vrši elektrostimulacija mišića, tj. stimulacija mišićnih vlakana pomoću električnih impulsa koji se prenose preko elektroda.

… mnoštvo različitih “Compex” programa preko broja impulsa u sekundi, dužine trajanja kontrakcija, trajanja faze mirovanja, ukupnog trajanja programa, omogućavaju da se pokrenu različite mišićne grupe. U zavisnosti od potreba pacijenta, određuje se odgovarajući Compex program (jačanje mišića, drenaža, relaksacij, program sa smanjenje i uklanjanje bola).

Najbolji efekat, elektroterapija postiže u sudejstvu sa:

KRIOTERAPIJA

… to je oblik termoterapije koja se aplikuje lokalno. Za hlađenje se, najčešće, koristi led – glavni efekat krioterapije je smanjenje metabolizma tkiva. Ova vrsta terapije smanjuje bol, ublažava spazam mišića, efektivno utiče na receptore i nervna vlakna. Nalazi primenu kod povreda ligamenata, kod otoka, sportskih povreda, kod uganuća, udaraca, preloma, artroza, artritisa, reumatskih oboljenja.

KIROPRAKTIKA

… spada u manipulativne tehnike koje su priznate u medicini kao integrativne, iako se u toku prošlog veka dosta spekulisalo da li je ova tehnika bezbedna po pacijente. Bezbednost je na prvom mestu kada je reč o ovoj tehnici, jer je u našem centru sprovode školovani stručnjaci. Najčešće se primenjuje kod problema sa kičmom (vratni, grudni, lumbalni deo) i kao posledicu tretmana ima za rezultat izuzetno smanjenje napetosti i bola određene regije nakon tretiranja

ULTRAZVUK

… podrazumeva direktno usmeravanje zvučnih talasa na oštećeno područje kako bi se ubrzao oporavak, pa se može reći da se deluje i kao mikromasaža. Primenjuje se kod bolova u vratnom i lumbalnom delu kičme, kod povreda zglobova.. Prednost ove vrste terapije u odnosu na ostale je u tome što prodire duboko u tkivo i absorbuje se u ligamentima i tetivama.

LASER

… terapija laserom ima veoma efektan uticaj na zarastanje potkožnog tkiva i podrazumeva tretman koji je ciljano potrebno tretirati – smanjuje akutni i hronični bol, mišićni spazam. Koristi se kod svih stanja koja izazivaju bol, kod sportskih povreda, tetiva, ligamenata, otvorenih rana koje sporo zarastaju, kod bolova u vratnom i lumbalnom delu kičme.

ROBOT TERAPIJA

… predstavlja bezbolnu i bezbednu vrstu rehabilitacije (primenjuje se u oporavku vrata, ramena, lakta, kuka, kolena, kičme… – odmah posle povrede, operacije, skidanja gipsa, imobilizacije…)

SCROTCH METODA

… bez obzira koji je uzrok nastanka skolioza, cilj Schroth tretmana je uvek isti: sprečavanje i usporavanje progresije krivine, stabilizacija kičme u sve tri dimenzije kao i vraćanje posturalnog balansa čime se smanjuje ili otklanja bol uzrokovan lošom posturom. Schroth metodom se vrši uspostavljanje statičko-dinamičke posturalne kontrole i stabilnosti. Kako bi se sprečio proces progresije krivine i kako bi se izbegla operacija, neophodno je smanjiti asimetrično opterećenje kičme dovodeći telo u balans.  Prednost ove metode je ta da se svakodnevnim vežbanjem može uticati na skoliozu bez obzira na godine, pri čemu se povećava disajni kapacitet i kvalitet života.

NEUROKINETIC THERAPY (NKT)

… predstavlja primenu funkcionalne anatomije, neurofiziologije i motorne kontrole pri dijagnostici loših obrazaca pokreta u kontrolnom – motornom centru mozga. Ova jedinstvena tehnika sadrži manuelno-mišićne testove pomoću kojih se otkriva mišić koji je neaktivan i onaj mišić koji vrši kompenzaciju umesto njega. Ono što je drugačije u odnosu na ostale tehnike, NKT pronalazi uzroke stanja u kom se nalazite, pa se individualnim pristupom vrši obnova pravilnih obrazaca pokreta.

KINESIO TAPING

… je terapeutska metoda koja je široko primenjiva. Procedurom postavljanja kinezi traka, omogućava se puno pokretanje mišića – ubrzava se lečenje, smanjuje se bol u mišićima, smanjuje se otok, ubrzava se protok krvi.. Aplikacijom traka na mišić ili bolno mesto vrši se smanjenje pritiska i dekompresija senzornih receptora što doprinosi umanjenju bola.

TEKAR THERAPY

… je jedan od savremenijih načina lečenja povreda koji aktivira prirodne procese oporavka tela. Prema mnogobrojnim iskustvima do sada, tretmani ovim aparatom umanjuju bolna stanja mnogo brže u odnosu na druge aparate. Koristi se u toplom i hladnom modu u zavisnosti od potreba pacijenta i samog efekta tretmana. Primena Tekara je kod: bolnih stanja u cervikalnoj regiji, lumbalnoj regiji, bola u ramenu, kod ruptura mišića, bola u kolenu, bola u stopalu.

DEEP OSCILATION THERAPY (HIVAMAT)

predstavlja terapiju dubokim elektrostatičkim oscilacijama koje omogućavaju potpuno zarastanje mekih, hrskavičavih, ali i koštanih struktura. Ovo je neinvazivna metoda koja svojom aplikacijom utiče na smanjenje bola, crvenila, ubrzava proces zarastanja rana, poboljčava se elastičnost tkiva, ima dobar efekat protiv upale, itd.

MASAŽA

… primenom odgovarajućih tehnika masaže, posebno dobri rezultati se postižu kod lečenja akutnih i hroničnih bolova u mišićima i zglobovima (najčešće u vratnom i lumbalnom delu); neke tehnike masaže se primenju u oporavku nakon povreda i operacija; efekat relaksacije postiže ublažavanje i eliminisanje simptoma hroničnog umora, stresa, depresije i ostalih psiho-fizičkih stanja… (relaks masaža, terapeutska masaža, aparaturna limfna drenaža, sportska masaža, jumeiho masaža, manuelna limfna drenaža…)

MANUELNA LIMFNA DRENAŽA

… u svom terapijskom postupku, pored otvaranja i pražnjenja limfnih čvorova, ima i posebne masažne hvatove od kojih je jedan „gusenica“ koja istovremeno ima tri efekta – laganim pritiskom se otvara limfni čvor, vibracijom podstiče protok, a dlanom se vrši potiskivanje ka limfnim čvorovima. Limfna drenaža se primenjuje:

  • pri oticanju nogu, kod tzv., teških nogu“ kada se javlja povećano opterećenje nakon putovanja, sportskih aktivnosti, sedenja, stajanja;
  • za jačanje imuniteta organizma;
  • u sportskoj medicini – drenaža pre i posle sportskih aktivnosti, kao prevencija zamora mišića, dovodi do brže eliminacije mlečne kiseline;
  • kao terapija nakon operativnih zahvata – ubrzava regeneraciju tkiva, smanjuje otok, bol, napetost, skraćuje period oporavka.

ORTOPEDSKI ULOŠCI

… u svakom trenutku možete proveriti anatomsku strukturu vašeg stopala i vrlo lako rešiti problem sa bolom koji je, često, jedan od uzroka lošeg držanja celog tela. Sarađujemo sa stručnjacima koji su provereni u oblasti izrade anatomskih uložaka za svakog ponaosob. Ovakva vrsta uložaka je izuzetno preporučljiva za sportiste, jer se na takav način, rasterećenjem mišića, tetiva i zglobova, smanjuje rizik od povreda do koje može doći usled prevelikih napora.