Pravilan razvoj dece, Program za decu, Zdravlje dece

Naučite decu zdravim navikama

April 5, 2019, Author: Fizio Tim

Dobrim navikama ka zdravijoj budućnosti dece

zdrave navike

Sedenje za računarom, svakodnevno korišćenje mobilnih telefona, dugotrajna fizička neaktivnost, unos bespotrebnih kalorija preko rafinisanih šećera, masne i hrane bogate aditivima, samo su neki od činioca za nepravilan i razvoj dece praćen mnogobrojnim problemima posturalnog statusa, ali i celokupnog fizičkog izgleda koji, neminovno je, biva praćen i psihološkim stanjima.

Dakle, problem postoji i opšte je poznat u svetu, ali i u Srbiji.

 

Učestvujmo u rešavanju istog.

 

Važno je deci stvarati navike od najranijeg uzrasta. Na dnevnom nivou, roditelj bi trebao da organizuje sopstvenom detetu ishranu na bazi 3 glavna obroka i 2 užine ili 5-6 manjih obroka, prema potrebama i aktivnosti dece u toku dana. Stvarajući ovakve navike deci, trudeći se da ta ishrana bude raznovrsna, vaše dete će imati obezbeđen unos vitamina i minerala koji su neophodni za njihov zdrav razvoj. Pored redovnih obroka, unos tečnosti (voda, čaj..) je od izuzetnog značaja i  ima neopisiv broj prednosti. Naravno, svako dete će poželeti da pojede nešto slatko, nešto od grickalica, da popije sok (gaziran, negaziran) i to je sve normalno i u skladu sa razvojem, ali nastojte da ti „izleti“ budu minimalni i retki. Svaki savet će biti usvojen kad-tad, samo budite uporni i volite sopstveno dete.

 

baby-3041366

Jedan od načina da usmerite dete u pravom smeru zdravog razvoja jeste da ga vodite na neki od sportova. Pored nastave fizičkog vaspitanja u školi, učite vaše dete da je fizička aktivnost lek za duži, „pokretniji“, „bezbolniji“ i „jeftiniji“ život. Pokažite deci koliko jedan pokret, obična šetnja, trčanje, igranje u timu, učestvovanje u individualnom sportu – daju energiju, sreću, radost.

people-2941980

Telefon i računar će decu uvek sačekati kod kuće, neminovno je, ali za bol u kičmi, zglobu kuka, kolena, ramena, za višak kilograma zbog kojeg će dete ugroziti zdravlje – vi, roditelji, glavni ste „igrač“ u pravilnom/zdravom odrastanju sopstvenog deteta.

saradnja Fizio tima i Sport kluba

Obnovljena saradnja FIZIO TIMA i Sport kluba

Obnovljena saradnja FIZIO TIMA i Sport kluba Filip Volšek je ...
Pročitaj
anamneza

Dobra anamneza je ključ rešenja problema

Dobra anamneza je ključ rešenja problema Svakodnevno, u prostorije Fizio ...
Pročitaj
šetnja

Šetnja – recept za dugotrajnu pokretljivost

Šetnja i nekoliko jednostavnih vežbi – recept za dugotrajnu pokretljivost ...
Pročitaj
Loading...