Dijagnostika, Fizioterapija, Kineziterapija, Testiranje u treningu, Trening

Nepravilan položaj glave dovodi do skraćenja mišića vrata – vežbe za istezanje mišića vrata i ramenog pojasa

September 4, 2019, Author: Fizio Tim

Nepravilan položaj glave dovodi do skraćenja mišića vrata – vežbe za istezanje mišića vrata i ramenog pojasa

vezbe za nepravilan položaj

Svakodnevne obaveze i usredsređenost na sedentarni način života, čoveka uvode u dnevnu rutinu u kojoj telo najviše trpi posledice. Najbolja opcija bi bila da tehnološki razvoj i budućnost poslovnog sveta ide u pravcu razvoja fizički zahtevnih poslova, ali je smer suprotan. Sve je više oblasti u kojima je neophodno sedenje za računarom kako bi se završile osnovne stavke u poslovnim zahtevima, ali sve više populacije koristi automobil kao prevozno sredstvo gde, je, takođe, položaj tela sličan kao kod sedenja za računarom.

Usled dugotrajnog sedenja, često se dešava da glava, postepeno, dolazi u nepravilan položaj prema fiziološkim parametrima ili zauzima tzv. „ravnotežni položaj“. Javlja se napetost u mišićima vratnog dela koja se proteže ka ramenom pojasu, pa se indikuju problemi u vidu bola i neprijatnosti.

Ovakvi znaci nelagodnosti se kod nekog mogu javiti vrlo brzo (nakon 3-4 dana), a kod nekog nakon dužeg vremenskog perioda. Svakako biste trebali preduprediti ovakve pojave i početi (ili nastaviti) sa vežbanjem.

Pored vežbi koje se izvode preko broja ponavljanja (bez zadržavanja u položajima) kako bi se aktivirali mišići određene regije na telu, kroz nekoliko narednih primera ćemo vam prikazati vežbe istezanja koje se rade kroz zadržavanje u položajima po nekoliko sekundi. Primenom predloženih vežbi svakodnevno, sigurno ćete poboljšati cirukulaciju u predelu vrata, opustićete mišiće koji su napeti i doprinećete kvalitetnijem, celokupnom osećaju funkcionalnosti sopstvenog tela.

Vežba broj 1.

Sedeći položaj, šake na kolenima, leđa prava. Napraviti pokret glavom ka nazad, zadržati 2-3s i vratiti na početak. Ponoviti 5-6x.

Vežba broj 2.

Sedeći položaj, leđa prava, desna ruka savijena u laktu iza leđa, leva šaka sa desne strane glave. Laganim pritiskom levom šakom povući glavu ka levom ramenu, zadržati 5s, pa vratiti na početak. Ponoviti 5-6x na jednu stranu, pa zameniti položaj ruku i to uraditi i na drugu stranu.

Vežba broj 3.

Sedeći položaj, leđa prava, ruke u visini ramena, šake sastavljene. Odručiti (napraviti pokret na stranu) levom rukom i pogled za njom uz zadržavanje 2-3s, pa vratiti u početni položaj. Ponoviti vežbu na desno. Uraditi vežbu 5-6x na svaku stranu.

Vežba broj 4.

Sedeći položaj, leđa prava, šake iza leđa u visini lumbalnog dela. Pokret laktovima ka nazad, sastaviti lopatice i zadržati u položaju 3-5s, pa vratiti u početni položaj. Ponoviti 5-6x.

Vežba broj 5.

Sedeći položaj, leđa prava, roler (ili urolan peškir, prazna plastična-staklena boca za vodu…) između podlaktica (važno je da su laktovi sve vreme uz rekvizit). Napraviti lagano izvlačenje ruku na gore iz ramena ne odvajajući laktove od rekvizita i istovremeno pokret glavom na dole ka grudima. Zadržati 2-3s, pa vratiti u početni položaj. Vežbu uraditi 5-6x.

zglob kolena meniskusi

Zglob kolena – meniskusi – opšti pojam/povreda/oporavak

Zglob kolena – meniskusi – opšti pojam/povreda/oporavak Zglob kolena u ...
Pročitaj
veđbe posle povrede - operacije MCL ili LCL

Zglob kolena – vežbe posle povrede/operacije MCL i LCL

Zglob kolena – vežbe posle povrede/operacije MCL i LCL Uz ...
Pročitaj
zglob kolena lcl mcl povreda

Zglob kolena – LCL i MCL – povreda

Zglob kolena – LCL i MCL - povreda Lateralni (lateral ...
Pročitaj