Dijagnostika, Fizioterapija, Povreda ramena, Trening

Povreda ramena – korekcija

September 9, 2019, Author: Fizio Tim

Povreda ramena – opšte činjenice

Povreda ramena

Povreda ramena je jedna od najčešćih i najtežih kod sportista, navrlo često je uzrok mnogih prekinutih karijera ili neostvarenih snova i ambicija kod sportista. Zglob ramena grade kosti: humerus, scapula i clavicula sa svojim zglobnim površinama, brojni ligamenti, zglobna kapsula, mišići sa svojim tetivama. Rame je najpokretljiviji zglob u našem telu. Njegovu mobilnost obezbeđuju: anatomija zgloba (plitka glenoidna fossa), veliki broj mišića koji imaju ulogu da ga pokreću u različitim ravnima i pravcima.

Mobilnost je jedna od osobina koja je značajna za rame. Njegova stabilnost je, takođe, bitna osobina, jer ne dozvoljava spoljnim silama da ga izvedu iz pravilnog položaja u bilo kom obimu pokreta i tom prilikom ga povrede. Ova karakteristika (stabilnost) ramenog zgloba zavisi od statičkih stabilizatora (kapsula i ligamenti) i mišića koji se na kompleksan način pružaju i pripajaju.

„Rotatorna manžetna“ je skup mišića u rameno-lopatičnoj regiji koju čine m.supraspinatus, m.infraspinatus, m.subscapulari i m.teres minor. Upravo ovi misići uz dugu glavu m.biceps-a su, najčešće, povređivani u rekreativnom i profesionalnom sportu, naročito u odbojci, rukometu, vaterpolu. Treniranje ostalih sportova ili treniranje u teretani ne isključuju mogućnost povrede ovih struktura. Njihova nepovoljna anatomija (mala mišićna tela, a nezgodno pružanje i pripajanje tetiva) ih čini podložnim povredama. Najučestalije povrede ove grupe mišića su istegnuća, rupture ili upala njihovih tetiva koje nastaju zbog preopterećenja. Najčešće povređeni mišići iz ove grupe su: m.supraspinatus, m.infraspinatus i povreda tetive duge glave m.biceps brachii.

Povreda ramena 3

Postoji još mnogo povreda koje nastaju na zglobu ramena. Traumatske povrede koje dovode do nastanka preloma (fraktura) kostiju, kidanje dela labruma (mekotkivna tvorevina koja produbljuje glenoidnu foss-u i povećava kongruentnost zglobnih površina), povrede tkiva nastale iščašenjem, nastanak hematoma u mekotkivnim i koštanim strukturama su, takođe, česte i zahtevaju pregled i konsultaciju sa ortopedom ili fizijatrom radi odabira najboljeg načina lečenja. Pojava kalcifikata nakon nekih ranijih povreda je, takođe, česta. Kalcifikati svojim prisustvom kasnije mogu izazvati velike probleme i dovesti do još većih povreda ramenih struktura. Najčešće nastaju upravo u mišićima rotatorne manžetne.

Pravovremena i kvalitetna fizikalna terapija, pošteda od provocirajućih aktivnosti i kasnije dobra kineziterapija omogućava pravilan i kvalitetan oporavak. Ignorisanje prvih simptoma i nastavak treninga mogu samo da odmognu i pogoršaju povredu što kasnije otežava i produžava vreme oporavka, a mogu uticati i na kvalitet oporavka.

bol u leđima

Bol u leđima – ’verni’ pratilac svakog čoveka (I deo)

Bol u leđima – ’verni’ pratilac svakog čoveka (I deo) ...
Pročitaj
Povreda ramena

Povreda ramena – korekcija

Povreda ramena – opšte činjenice Povreda ramena je jedna od ...
Pročitaj
Loading...