Šetnja, vesti

Šetnja – recept za dugotrajnu pokretljivost

May 6, 2019, Author: Fizio Tim

Šetnja i nekoliko jednostavnih vežbi – recept za dugotrajnu pokretljivost

šetnja

Bilo koja vrsta fizičke aktivnosti je preporučljiva u skladu sa mogućnostima, godinama i mnogobrojnim drugim faktorima, ali najbitnije je da budete u pokretu.

Vodeće ustanove u zdravstvenoj i sportskoj oblasti na svetskom nivou, preporučuju svakodnevnu šetnju od 30 min, 150 min umerene ili 75 min intenzivne fizičke aktivnosti u toku jedne nedelje. U zavisnosti od trenutne fizičke sposobnosti, šetnja može da bude laganim ili brzim hodom, po ravnoj ili brdovitoj podlozi – sve je stvar izbora ili mogućnosti. Mnogobrojna naučna istraživanja su pokazala da je šetnja brzim hodom delotvornija na zdravstveni status čoveka u odnosu na trčanje.

Webp.net-resizeimage (3)

Da, trčanje jeste dobra aerobna aktivnost koja unapređuje mnogobrojne funkcije organizma, ali je šetnja primenjivija i bezbednija za širi populacioni pojam.

Pored šetnje, boljoj produktivnosti će doprineti, ako se uz nju praktikuju, neke od jednostavnih vežbi oblikovanja sa ciljem pokretljivosti zglobnih površina celog tela, a koje doprinose i boljoj cirkulaciji. Pored ove prednosti, dejstvo lagane, umerene ili intenzivne fizičke aktivnosti, unapređuje zdravstveni status svakog pojedinca, ali delotvorno deluje i psiho-socijalni život.

Opšte je poznata krilatica „Fizička aktivnost može da zameni svaki lek, ali nijedan lek ne može zameniti fizičku aktivnost.“ Razmislite o dubljem značenju ove rečenice, pa pokušajte da je primenite u sopstvenom životu.

saradnja Fizio tima i Sport kluba

Obnovljena saradnja FIZIO TIMA i Sport kluba

Obnovljena saradnja FIZIO TIMA i Sport kluba Filip Volšek je ...
Pročitaj
anamneza

Dobra anamneza je ključ rešenja problema

Dobra anamneza je ključ rešenja problema Svakodnevno, u prostorije Fizio ...
Pročitaj
šetnja

Šetnja – recept za dugotrajnu pokretljivost

Šetnja i nekoliko jednostavnih vežbi – recept za dugotrajnu pokretljivost ...
Pročitaj
Loading...