Trening, vesti, Voda

Voda – napitak dostupan svima

April 27, 2019, Author: Fizio Tim

Voda – napitak dostupan svima uz neograničen broj pozitivnih efekata na celokupan organizam

voda

Celokupan organizam čoveka se sastoji iz 50-70% vode. Odmah po rođenju (kod beba), taj procenat zastupljenosti je najveći (do 75%), ali se vremenom – odrastanjem smanjuje – do 55% (doba odrasle osobe). Strukturalni deo je svih organa u telu i, najčešće, učestvuje u hemijskim reakcijama, reguliše telesnu temperaturu, učestvuje u zaštiti zglobova..

Koliko god je zastupljena u ljudskom telu, ona se gubi putem znojenja, mokrenja, pljuvačke i na druge načine, pa ju je potrebno nadoknađivati adekvatnim napicima. U zavisnosti od mnogih faktora (konstitucije, pola, godina, dnevnih aktivosti, ..) – svaki organizam ima različite potrebe za dnevnim unosom ove vrste tečnosti (Tabela 1). Neophodna je za normalno funkcionisanje i definiše se kao faktor rastvaranja konzumiranih namirnica, ali je i sastavni deo istih – u zavisnosti koji artikl je u pitanju (20-30% tečnosti dolazi iz hrane, 60-70% tečnosti se obezbeđuje iz vode i drugih napitaka).

U kategoriji sporta i rekreacije, voda je izuzetno važan segment na koji bi posebno trebalo obratiti pažnju. Sa razlogom je stavljaju kao prioritet, pored izbalansirane ishrane i suplementacije, jer njihovim sadejstvom i pravilnim rasporedom konzumiranja, telo sportiste/rekreativca je obezbeđeno svim potrebnim za energiju (kao preduslov za dobar trening-rezultat) i oporavak. Potrošnja postojeće količine vode prilikom fizičke aktivnosti je povećana 40-50 puta više nego što telo troši u stanju mirovanja. Shodno tome, postoje opšte preporuke za unos tečnosti tokom vežbanja (Tabela 2).

 Tabela 1. Preporuke za dnevni unos tečnosti prema uzrastu*

Uzrasna kategorija

Prosečan unos tečnosti u toku dana

Novorođenčad

Od 525 ml za novorođenčad od 3.5 kg do 1.200 ml za novorođenčad od 8 kg (majčinog mleka ili mleka iz boce)

Odrasli 19-30 godina

Prosečno 3.7 l dnevno za muškarce i 2.7 l za žene, u zavisnosti od klime, aktivnosti, zdravlja, trudnoće

*https://www.medicalnewstoday.com/articles/

Svetska zdravstvena asocijacija preporučuje da unos tečnosti na dnevnom nivou bude računat kao proizvod telesne težine pojedinca pomnožen sa 40-50ml (respektivno). Nedostatak vode ili ako se zakasni sa neophodnom nadoknadom ove tečnosti, može da dođe do dehidratacije. Ovakve situacije dovode do zaostatka najboljih rezultata/ostvarenja, kao posledica smanjenja funkcionalnih sposobnosti sportiste ili rekreativca na treningu/takmičenju.

Tabela 2. Unos tečnosti pre, za vreme i posle fizičkog vežbanja*

Kada? Koliko?

Pre fizičkog vežbanja

2-3h pre – 473 ml; 15 min pre – 236 ml

Za vreme fizičkog vežbanja

Na svakih 15-20 min uneti 120 ml

Posle fizičkog vežbanja

473-591 ml tečnosti na svaki izgubljeni kilogram

* https://www.ncaa.org/

Često, usled neadekvatne hidriranosti organizma, dolazi do glavobolja, nesvestica.. Prema tome, u svakom trenutku je važno imati flašicu vode pored sebe – gutljaj na svakih 10-20 min i održavaćete funkciju vašeg organizma u preporučenim zdravstvenim granicama.

zglob kolena meniskusi

Zglob kolena – meniskusi – opšti pojam/povreda/oporavak

Zglob kolena – meniskusi – opšti pojam/povreda/oporavak Zglob kolena u ...
Pročitaj
veđbe posle povrede - operacije MCL ili LCL

Zglob kolena – vežbe posle povrede/operacije MCL i LCL

Zglob kolena – vežbe posle povrede/operacije MCL i LCL Uz ...
Pročitaj
zglob kolena lcl mcl povreda

Zglob kolena – LCL i MCL – povreda

Zglob kolena – LCL i MCL - povreda Lateralni (lateral ...
Pročitaj